Geplaatst door: 
Evenement

Expositie 'Hanzestad Kampen'

van 20 mei
tot 29 jul
20 mei 2017 - 12:00 tot 29 juli 2017 - 12:00

In de prachtig gerenoveerde en sfeervolle Van Heutszkazerne tegenover de IJsselkade vind je van 20 mei tot en met 29 juli een bijzondere expositie over de Hanze en de stad Kampen.

Kampen en de Hanze zijn ongeveer gelijktijdig ontstaan. Rond 1160, toen Kampen nog een veendorp was, gingen de eerste groepen Duitse kooplieden (hanzen) in georganiseerd verband op handelsvaart in het Oostzeegebied. De IJssel werd bevaarbaar, waardoor er een kortere route kwam vanuit Duitsland naar het Oost- en Noorzeegebied. Kampen groeide vooral door de handelsvaart uit tot één van de machtigste en toonaangevende steden van Noordwest-Europa. Twee keer was Kampen opgenomen in de Hanze. Helaas verzandde de IJssel, kwam de economie in een neergang en werd de concurrentie van andere Hollandse steden te sterk. Hierdoor verloor Kampen haar aanzienlijke positie.

In de expositie zijn documenten, zoals privileges, vrachtbrieven en gezegelde oorkondes (charters), archeologische vondsten en afbeeldingen te bezichtigen uit de Hanze tijd. Op een multitouch-tafel zijn fragmenten uit het Digestum Vetus te zien. Dit rijk geïllustreerde Kamper stadsboek over de periode 1454 tot 1473 is één van de topstukken uit het Stadsarchief Kampen. De expositie is vertaald in het Engels en Duits.

Openingstijden

Maandag, woensdag en donderdag van 9.00 tot 17:30 uur
Dinsdag en vrijdag van 9.00 tot 20.30 uur
Zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur